tiistai 31. joulukuuta 2013

Voihan kasvutekijät ja luustokivut..

Viime yönä sitten kasvutekijäpiikit tekivät tehtävänsä ja kolmannelta hoitojaksolta tuttu, järkyttävä tuska iski kuin salama kirkkaalta taivaalta alaselkääni. Noustessani normaalisti käydäkseni vessassa en vielä tuntenut mitään, mutta jo takaisin sänkyyn palatessa kipu oli sanoinkuvaamaton. Soitin samantien hoitajan paikalle saadakseni särkylääkettä, vaikka tiesinkin saavani aluksi vain oxynormia tablettia. Tiesin hyvin myös senkin, ettei se auttaisi mitään.

Sen jälkeen ei tarvinnutkaan nukkua. Aamuun mennessä olin vedellyt jo useamman pillerin naamaani ilman minkäänlaista vastetta. Pyysin useaan otteeseen lääkettä suoraan suoneen, mutta sitä ei voitu antaa ennen kuin lääkäri sitä aamulla määräisi. Sain lääkettä ensimmäisen kerran vasta yhdentoista maissa ja hetkessä oloni oli autuas ja pystyin vähän rentoutumaan. Valitettavasti sitä iloa ei kuitenkaan kestä kauan - vain noin tunnin verran. Yritän sinnitellä lääkkeen vaikutuksen lakattuakin jonkun aikaa, etten aivan tunnin välein joutuisi sitä pyytämään. Vaan joka kerta, kun joudun nousemaan ylös, en kykene enää sietämään kipua vaan lääke on pakko pyytää. 

Yritän lohduttautua jälleen ajatuksella, että luuydin siellä vain toimii niin kuin pitääkin ja pääsen pian kotiin. Yksi veriarvokin näytti jo noususuuntaa tämänaamuisissa verikokeissa. Mutta tätä kipua ei sekään ajatus vie pois. 

Laskin pienessä päässäni, että luustokivut tuntuvat liittyän tähän "helpompaan" hoitojaksoon (kuten nämä jaksot mielessäni jaottelen). Lääkärikin piti asiaa mahdollisena, mutta ei osannut kertoa, mistä se voisi johtua. Itse tuumin, että tämä hoitojakso on tosiaan näistä kahdesta helpompi: hoidot ovat lyhyitä eivätkä aiheuta juuri sivuoireita. Tulevan hoitojakson hoidot taas ovat pitkiä ja väsyttäviä ja niiden aikana on aina noussut kuume eivätkä solut tunnu lähtevän millään nousuun kasvutekijäpiikeistä huolimatta. Mutta mene ja tiedä. Olisi mielenkiintoista tietää, voitaisiinko näiltä kivuilta jotenkin välttyä.

Iloisemmissakin merkeissä olisi voinut uuden vuoden viettää kuin sängynpohjalla tuskaillessa. Toivotaan, että tuleva vuosi on kaikin puolin parempi. Hyvää uutta vuotta kaikille!

11 kommenttia:

 1. Kaikkea hyvää tulevalle vuodelle! Toivottavasti hoidot tehoaa ja pääset pian kotiin "pysyvästi!" Toivottelee Memmuli

  VastaaPoista
 2. öö.. tyhmänä nyt kysyn et eikö sairaalasta löydy lääkäriä kipulääkettä määräämään? tai eikö määräystä voisi tehdä etukäteen, kun tarpeen tiedetään mahdollisesti olevan tulossa?

  Maija

  p.s. itse olen saanut kipukammon erään sairaalakokemuksen aikana (vaikka ihan itse olin kipeä, eli henkilökunta ei sitä aiheuttanut, mut ei myöskään osannut auttaa). Kammoan kipua. Tuntuu pahalta, et kipulääkkeen saaminen riippuu jostakin vuorokauden ajasta. Isossakin erikoissairaalassa, jossa lääkäriä ei tarvitse herättää kotoaan päivystämästä.  p.s.oxy on käsittääkseni vahva kipulääke, mut jos se ei tähän kipuun auta, miksi antaa sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näemmä ei tähän hätään voinut kukaan muu lääkäri lääkettä määrätä :/ En itsekään ymmärrä aina näitä sairaalan sääntöjä.. Vaan mahdollista ensi kertaa varten pitäisi olla nyt lääkelistalla varalta tarvittavat lääkkeet!

   Poista
 3. Kaikkea hyvää, ja vielä enemmänkin toivon sinulle uudelle vuodelle!!! -Hanne-

  VastaaPoista
 4. Voimahali uudelle vuodelle! T. Marsa

  VastaaPoista
 5. Parempia vointeja sinulle ja hyvää uutta vuotta!

  toivoo Miiru

  VastaaPoista
 6. Kunpa tämä vastasyntynyt uusi vuosi toisi mukanaan sinulle uskoa, toivoa ja ennen kaikkea paranemista sekä paljon pieniä ilonpipanoita!
  S-li

  VastaaPoista
 7. Kaikkea hyvää uudelle vuodelle ja toivottavasti hoidot tepsii <3, t.Virpi

  VastaaPoista
 8. Mulle professori Remes Tyksissä sanoi että kasvutekijä piikin jälkeiset luukivut johtuvat kun luuydin tuottaa lisää kantasoluja ja se luo painetta luuytimeen, eli hyvästä asiasta on kyse. Koita vain kestää.

  VastaaPoista
 9. Kiitos kaikille rohkaisun sanoista :) Kivut onneksi hellittivät ja veriarvot humpsahtivat kerralla kotiinpääsylukemiin <3 Tiistaina seuraavan kerran osastolle.

  VastaaPoista
 10. Hyvää uutta vuotta, kaikkea hyvää sinulle! Nauti onnenhetkistä silloin kun niitä on ja taistele niiden välillä.
  Koeta jaksaa!


  VastaaPoista