tiistai 17. joulukuuta 2013

5. hoitojakso

Viimeinen viikko ennen viidennen hoitojakson alkua hurahti tietenkin taas nopeasti. Välillä ajattelin, että minun täytyisi vielä ehtiä siivota ja tehdä vaikka mitä ennen lähtöä, jotta jouluna olisi mahdollisimman siistiä. Vaan sitten päätin, että joulu tulee kyllä ilmankin. Keskityin sen sijaan puuhastelemaan asioita, jotka tuntuivat mukavilta ja nauttimaan jouluisesta kodistani sekä koirieni ja Mikan seurasta. 

Tänä aamuna koitti sitten taas osastolle lähtö. Lähdin kuitenkin ihan hyvillä mielin, sillä pääsen jo viikonlopuksi takaisin kotiin. Osastolle päästyäni sain heti vuodepaikan, joten pääsin aamupalan jälkeen takaisin unten maille - sitä, kun ehti kotona ollessa totutella pitkiin aamu-uniin. Siinäpä se aamupäivä kuluikin. Vielä siinä vaiheessa ei tiedetty, ehdittäisiinkö hoidot aloittamaan jo tänään vai vasta huomenna. Aloitus riippui siitä, milloin minut kutsuttaisiin leikkaussaliin keskuslaskimoportin asennukseen. 

Pääsin operaatioon onneksi jo ennen puoltapäivää, joten hoidot voidaan aloittaa tänäiltana. Tällä kertaa siis ihoni alle ujutettiin cvk:n sijaan pysyvä muutaman sentin pituinen keskuslaskimoportti (vascuport). Itse toimenpide jännitti tietenkin taas aivan tuhottomasti ja muistoksi siitä jää jälleen yksi arpi, mutta muutoin portin pitäisi tulla helpottamaan elämääni: sitä ei tarvitse ottaa pois joka hoitojakson päätteeksi eikä siitä jää roikkumaan mitään ylimääräisiä piuhoja kotiin lähtiessäni. Periaatteessa minun ei pitäisi tietää koko portin olemassaolosta mitään kunhan haava paranee.

Viides hoitojakso etenee suunnilleen samoin kuin ensimmäinen ja kolmas. Tai ainakin lääkkeet ovat samat, mutta päivät näköjään hieman vaihtelevat. Toisin kuin luulin, en saakaan tällä reissulla it-hoitoja vaan ne jäävät ensi vuoden puolelle. Jos osaan tulkita hoitokorttiani oikein, saan lääkkeitä nyt perjantaiaamuun asti ja sitten pääsen kotiin. Hoidot jatkuvat näemmä 27.12, mutta lääkkeet ovat suun kautta otettavia. Tarkoittaneeko se, että saisin sittenkin viettää myös uudenvuoden kotona? It-hoidot on suunniteltu annettavaksi vasta 7. ja 8.1.2014. Kaikki tietenkin riippuu taas siitä, milloin solutasoni lähtee laskuun.

Vallan hämentävää taas kerran. Voi myös olla, että yksi listalla olevista sytostaateista (vinkristiini) joudutaan jättämään pois tai ainakin pienentämään annosta, sillä se aiheuttaa tunnottomuutta sormiini ja jalkapohjiini. Tätä oiretta minulla on ollut itseasiassa heti ensimmäisestä hoitojaksosta lähtien, en vain heti tunnistanut sitä. En ymmärtänyt, miksi jalkapohjani tuntuivat hassuilta kävellessä ja miksi käsinkirjoitus ei oikein tahtonut sujua; miksi ennen niin siisti käsialani on yhtäkkiä muuttunut kamaliksi harakanvarpaiksi? Kun oireet eivät menneetkään ohi oloni muuten kohentuessa, tajusin mainita siitä lääkärille. Toivottavasti ajoissa, jotta vaivat eivät jäisi pysyviksi eikä tunnottomuus ainakaan leviäisi. Kävely onneksi onnistuu ihan hyvin, vaikka tuntuukin edelleen hassulta ja käsialaani olen silloin tällöin harjoituttanut, jotta se ehkä joskus paranisi edes lähes ennalleen. Mutta nämä ovat taas sarjassamme "pienet murheet". Pystyn elämään niiden kanssa.

Oloni on tällä hetkellä oikein hyvä. Olen kuluttanut iltapäivää mm. katselemalla joulupiirrettyjä YouTubesta. Osastokin on koristeltu oikein jouluiseksi. Ehkä saan nämä muutaman päivän kulumaan ihan suosiolla. Sitten pääsen kotiin nauttimaan taas jouluherkuista <3


6 kommenttia:

 1. Hei. Totta, joulu tulee ilman suursiivoustakin. Olen joutunut käymään kovan koulun opetellessani nauttimaan elämästä vaatimatta itseltäni liikoja. Sopivasti ja kohtuudella, pätee moneen asiaan...
  T. Marsa, M 75

  VastaaPoista
 2. Moi! Oon lukenu blogiasi ihan alusta asti.
  Toivon koko sydämeni pohjasta sulle voimia. Uskon siihen, että jonain päivänä kerrot täällä, että selvisit siitä.
  Ihanaa joulunaikaa ja runsaasti onnea tuleville vuosille! <3

  VastaaPoista
 3. Olet ihailtavan urhea ihminen. Omat murheet kaikkoavat kun luen blogiasi. Hienoa, että jaksat kirjoittaa.
  Hyvää joulunodotusta sinulle ja perhellesi. t maija

  VastaaPoista
 4. Oikein Hyvää Joulua Sinulle ja voimia !

  VastaaPoista
 5. Hyvää Joulua ja paljon voimia hoitoihin! Sulla on nyt asenne kohdallaan...myös tuon siivouksen suhteen :) Tsemppiätsemppiätsemppiä sinulle!

  t. Marita

  VastaaPoista
 6. Hei Nenna,
  En ol emuutamaan päivään lukenut blogiasi. Nyt sen tein ja pidän kovasti peukkuja, että saat viettää joulun kotonasi -mahdollisimman hyvin voiden.
  Tulipa mieleeni, että samalla kun me "ystäväsi" luemme blogiasi, ajatuksemme ovat luonasi ja uskon, että jokainen lähettää sinulle positiivista energiaa, uusia voimia ja uskoa valoisampaan tulevaisuuteen.
  Hyvää Joulua sinulle, Mikalle ja koirillesi!
  i-li

  VastaaPoista